Ігристий настрій. Українські сомельє радять, що пити на свята - фото
Спецпроект

Ігристий настрій. Українські сомельє радять, що пити на свята

29 грудня 2018, 22:38


 

Новий рік й ігристе – майже синоніми, уявити собі свята "без бульбашок" багатьом з нас доволі складно. НВ Style звернувся з проханням до восьми українських сомельє назвати свій вибір ігристого до святкового столу.

Вибір сомельє goodwine (зліва направо): Egly Ouriet Rose, Cuvee 3A,  Peppermint Paddock, Merotto Grani di Rosa,  Egly-Ouriet Brut Grand Cru
Вибір сомельє goodwine (зліва направо): Egly Ouriet Rose, Cuvee 3A, Peppermint Paddock, Merotto Grani di Rosa, Egly-Ouriet Brut Grand Cru / Фото: goodwine

Ми не обмежували винних професіоналів форматом. Хтось назвав одне ігристе, дехто – три, ба навіть – цілий напрям. Шампанське, кремани, кава і навіть дикий шираз – вийшла така собі невеличка "Ігриста інструкція" до Нового року і не тільки.

Зорік Уманський

Засновник Bottega, експерт з вина goodwine

Вибір: Merotto Grani di Rosa

Якби мені довелося вибирати одну пляшку для приємного і тривалого вечора, це була б класна Шампань. Але Новий рік у мене асоціюється з веселим святом в теплій компанії друзів. Тому я обираю те, що точно смакуватиме, то, що легко можна пити протягом всієї ночі – рожеве ігристе від топового винороба з Просеко. Це не грайливий тутті-фрутті, а елегантне, свіже ігристе сорту Піно Нуар. Воно стане до вподоби як шанувальникам вина, так і тим, хто щойно починає його куштувати.

Антон Куц

Викладач Wine School

Вибір:  D’Arenberg, The Peppermint Paddock

Мій ігристий Шамбурсен – зовсім інша історія. Це потужне, дике червоне вино з танінами. Зазвичай на Новий рік ми готуємо різні страви з м'яса, ось саме їх це вино бездоганно доповнить. Ігристий Шамбурсен з долини МакЛарен (Австралія) – те, про що ви точно не пошкодуєте. Ні ви, ні ваша компанія.

Олександр Прохоренко

Керівник 101 wine bar, директор GoodDeal

Вибір: Egly Ouriet Rose

Це симфонічний оркестр у пляшці, 60% Піно Нуар і 40% Шардоне, зібрані з ділянок Гран Крю Амбонне, Бузі, Верзене. По-справжньому славетне шампанське з чистим, свіжим і тонким букетом червоних фруктів, з квітковими та лимонними нотами в ароматі. Досить ніжне й елегантне в смаку воно водночас вирізняється інтенсивністю і витонченістю. Якщо шампанське, то Egly Ouriet, якщо розе, то Egly Ouriet Rose.

Роман Ремєєв

Шеф-сомельє goodwine на Мечникова

Вибір: De Sousa 3A

Сомельє часто-густо називають снобами, але коли п'єш хороше шампанське, все стає на свої місця. Не маєте бажання пити просто бренд? Шукаєте до свята щось унікальне? У божевільного (в хорошому сенсі) винороба Еріка де Суза є для вас дещо цікаве. Він дотепер використовує коней для обробки землі, стежить за фазами Місяця і виробляє шампанське ЗА – купаж з трьох різних комун статусу grand cru. Після знайомства з Cuvee 3A висока ймовірність того, що вам не захочеться повертатися до того, що ви пили раніше.

Володимир Антонов

Керівник школи Wine School

Вибір: Egly-Ouriet Brut Grand Cru

Для мене це – ідеал гармонії і балансу в шампанському, де всі компоненти зібрані в правильній кількості і в правильному порядку. Це оркестр, в якому абсолютно кожен музикант – профі.

Egly-Ouriet – на сьогодні один із культових виробників в Шампані. Тут така ось особливість. А ще Egly-Ouriet залишається одним з лідерів з Піно Нуару Шампані. Його Brut Grand Cru – те, що має бути на вашому святковому столі.

Олег Кравченко

Шеф-сомельє і співвласник WIN bar (Київ), найкращий сомельє України 2011

Якщо ми говоримо про ігристі, то я віддаю перевагу і рекомендую винам, що вироблені за класичною технологією. І, звичайно ж, брют або брют натюр. Цей варіант досить сухий і надзвичайно гастрономічний – він відмінно буде поєднуватися з багатьма стравами на новорічному столі.

На першому місці, звичайно ж, шампанське. Такого розмаїття і багатства смаку, аромату, потенціалу до витримки практично не зустрінеш у винах з інших регіонів і країн. І ціна в даній категорії найвища. Хоча зараз можна знайти невеликих виробників за дуже прийнятною ціною до 1300 грн.

Олег Кравченко делает сабраж

Олег Кравченко делает сабраж / Фото: Win Bar

Далі теж Франція, але з креманами або іншою класикою. Тут уже ціна удвічі нижче. Для мене відкриттям свого часу стали ігристі з Долини Луари – Вувре і Сомюр, із сорту Шенен Блан. Багата структура і потенціал до витримки.

Ну, а цей Новий рік я точно зустрічатиму з креманами. Радше з креманом де Жюра. Вони вже навіть закуплені. Це класичне ігристе з різних регіонів Франції (хоча є ще й креман з Люксембурга) я відкрив для себе нещодавно. Зокрема, під час винного туру по Ельзасу залюбки смакували кремани цього регіону. І деякі «наосліп» могли б поконкурувати з шампанським.

Олег Кравченко говорит, что этот Новый год будет точно встречать с креманами

Олег Кравченко говорит, что этот Новый год будет точно встречать с креманами / Фото: vinsalsace

І зараз на полицях бутиків і в ресторанах представлені всі креман в повному асортименті. Найпоширеніші – з Бордо, Луари, Ельзасу, Бургундії і Жюри. До того ж із цими ігристими легко робити сабраж. Проте це вже інша історія. Ігристого вам настрою.

   

Анастасія Стоцька

Сомельє Le Silpo Одеса

 

1. Cava Casa Rojo Molto Negre, рожевий екстрабрют

Про іспанську каву давно всім вже відомо: ігристе, виготовлено за класичним методом шампанізації, з мінімальною витримкою на осаді 9 місяців, з використанням певних іспанських сортів винограду, в нашому випадку Трепат. І кожен раз, куштуючи новий варіант, я розумію що він буде безпрограшним вибором. Cava Casa Rojo Molto Negre підтвердила мої очікування, хоча... певно, вона залишилася в моїй пам'яті надовго. Запам'ятався її блідо-рожевий лососевий відтінок, легкий аромат хлібної булочки, мінливі на нотки червоних ягід, які з аромату м'яко переходять у смак. І що найголовніше для мене в цьому напої – аромат розвивається в келиху з плином часу, і кожен новий ковток це нові емоції. Неперевершений початок святкового вечора.

 

2. Albino Rocca Moscato d'Asti, біле, солодке

Читаючи на етикетці Moscato d'Asti, в пам'яті моментально виникає легкий, ненав'язливий аромат не просто сорту Москато, а вина, яке зачаровує квітковими тонами, нотками грейпфрута і лайма, а смак ледь вершковий, з добре розкритими відтінками цитрусових фруктів і червоного яблука. Куштуючи Moscato d'Asti від Albino Rocca, в моїх спогадах відбувається якесь нашарування всіх вражень і вибудовується ідеальний баланс солодощі і кислотності.

 

3.  Marcel Cabelier Cremant du Jura Brut 

Одним із видів французької класичної шампанізації є кремани. Трохи недооцінені, проте вони чудові. Чудові в ароматі своєю витонченістю і свіжим проявом хлібних ноток, фруктів, трав. Прекрасні в смаку своєї ніжною текстурою, м'якими відтінками цитрусових і стиглої груші, тривалим післясмаком. Cremant du Jura Brut від Marcel Cabelier так само прекрасний у всьому. Він буде ідеальним поєднанням до легких закусок, страв з риби або просто як аперитив, для створення святкового настрою.

Олена Куценко

Маркетинг-менеджер алкоголю Власного Імпорту Сільпо і Le Silpo

 

1. Chateau de Montgueret Saumur Blanc Brut

Це мій вибір, якщо волієш чогось якісного, з хорошою кислотністю, так би мовити, навіть елегантне, але водночас не переплачувати за таке вино. З першого ковтка у нас із ним сталася, як мовиться, любов, яка триває й донині. Просто бездоганний взірець ігристого вина з Луари, виготовленого традиційним методом.

 

2.  Anna Spinato Rose Extra Dry

Коли вино робить жінка, коли це із сорту винограду Рабозо, який донедавна вважався грубим і навіть агресивним, а їй вдалося його приручити, коли вино виходить таким витонченим, я не можу пройти повз нього. Тим більше, я була у неї в гостях і з нею смакувала це вино. Дуже раджу поєднувати його з новорічними стравами, підходить майже до всіх страв. 

 

3. Vigneto Saetti Il Cadetto Rosato

Скуштувала його вперше на виставці натуральних вин в Італії й одразу ошелешилась від того, що буває таке круте сухе ламбруско. Це вино потрібно відкривати тоді, коли стомився від усього традиційного і волієш здивуватися, до того ж приємно здивуватися.

Фотографії надані goodwine, Le Silpo, Олегом Кравченко. Також в матеріалі використано фото з сайту www.vinsalsace.com